Implantologie (klikgebit)

Een loszittende onderprothese is één van de meest voorkomende klachten bij volledige prothesedragers. Als een kunstgebit bestemd voor een onderkaak niet goed blijft zitten, kan een implantaatprothese een oplossing zijn.  In samenwerking met eens tandarts-implantoloog kunnen we ervoor zorgen dat uw kunstgebit een hechte verbinding krijgt met uw kaak, terwijl deze toch uitneembaar blijft.   

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee implantaten meestal voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium. Dit is een materiaal dat door het lichaam niet wordt afgestoten.  De plaatsing gebeurt altijd bij de kaakchirurg of tandarts-implantoloog onder plaatselijke verdoving.
Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke gebitsprothese.   

Wanneer kiezen voor implantaten

Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het functioneren van een “normale”prothese niet  meer tevreden bent en klachten blijft houden. Bij langdurig dragen van een prothese blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Bij een controlebezoek kan er vastgesteld worden of het plaatsen van implantaten nodig is. Wij verwijzen u dan door naar de kaakchirurg of tandarts-implantoloog, die beoordeelt of er voldoende kaakbot aanwezig is om de implantaten in te verankeren.   

Het plaatsen van de implantaten

De kaakchirurg of tandarts-implantoloog maakt met u een afspraak voor het eerste consult. Er wordt een röntgenfoto gemaakt van uw kaken en er wordt bij uw zorgverzekeringsmaatschappij een aanvraag-machtiging gedaan. 

Als uw zorgverzekering de machtiging verleent voor het plaatsen van de implantaten, zal een afspraak gemaakt worden voor het implanteren. Op de implantaten worden afdekschroefjes geplaatst en uw huidige prothese kan voorlopig aangepast worden, zodat deze prothese tijdens de ingroeiperiode gedragen kan worden. Na de ingroeiperiode van ongeveer 8 weken kan er gestart worden met het aanmeten van de nieuwe implantaat gedragen prothese.